This project is located on the 5th floor of a landmark building in the Duane Park neighborhood of the fashionable Tribeca in New York City.

The owner is a bachelor and requested the loft to remain visually open yet accommodating the following rooms: a master suite, stair to the roof terrace above, a media/ entertainment area, large kitchen and dining area, living area with a fireplace, and a study/guest room and bath.

Conceptually the loft follows the direction of the narrow alleyway along its length with a wide and long gallery the views of the buildings across the street via series of windows marching along.

Along this interior alleyway/gallery a series of rooms appear on the opposite sides very similar to a movie strip. First is the master bedroom suite, a volume enclosed in transparent glass.

After the glass volume is a stair volume wrapped in wood connecting to the upper floor roof addition to be used as the media/entertainment room and connecting to a large wood deck with the views of Manhattan skyline.

Next is the kitchen and dining area in wood, stone and stainless steel, a few step higher than the large living room at the end. A freestanding sculptural fireplace in stucco is the final volume marking the center of the living area. Here the original wood floors and ceiling joists are exposed and celebrated. A wall with tall windows brings the views of the Duane Park into the living area, ending the loft and the visual sequence of the volumes.

Finally, design of this loft is about equilibrium between the very old elements of the structure and the very provocative and new, exposing and celebrating concepts of loft-living today.