This Park Avenue project is a gut renovation of a 2800 SF Apartment and is located in a prewar building in the desirable Carnegie Hill neighborhood in Manhattan.

The architecture of this residence creates a state of equilibrium by juxtaposing the traditional Classical layout of a prewar apartment with the openness of the Modernism.

As one enters this apartment, a long, wide "Gallery" stretches from North to South and connects different parts of the apartment. All private bedroom spaces are along the West wall of this Galley and are marked by monumental, dark Wenge wood doors with floor to ceiling frames not only defining the entrance to the private spaces behind but also offering rhythm and movement as one goes forward towards the Living space. A "Vestibule" behind a translucent screen and defined by a "Folded Plane" all in Wenge wood becomes a transitional space before entering the living space. This Vestibule connects the Public spaces of the apartment such as Living, Dining, Library, Study, and Kitchen. The Modernist ideology of living is expressed through the concept of layering, continuity and transparency of space.

The living, dining, and library space, all connect and separate through layers of translucent walls and sliding panels. Allowing not only for the natural light to penetrate to all the spaces from East %26 West, but also creating flexibility to entertain small intimate groups with the ability to expand space for larger events and gatherings.

The careful selection of materials and furnishings offers a sense of luxury and refinement. While the quiet, solitary composition of space and its layering simultaneously offers a stark and monastic experience. Conceptually, it is exactly this experience of living between "Complementary Opposites" that is the driving force behind the design of this project.