Located in the Sutton Place neighborhood of New York City's east side, this approximately 5000 sq. ft. home is a combination of two adjacent apartments for a family of contemporary art collectors. As their children grew and needed more space, so did their exquisite art collection that needed an exhibition space.

The existing structure of the building had created long and narrow spaces making the planning for the new spaces challenging. The two apartments connect at the family room where there was an opening in the concrete structural walls. The residence is then divided into two parts the public side containing, living, dining, kitchen, powder room, and the private side with 4 bedroom/bathroom suites around a billiard room next to the family room.

As one moves from public side to the private quarters the floor material changes from stone to dark wood, what remains constant is the presence of art through out the apartment.

Conceptually the whole dwelling is treated as a "gallery space" with walls to exhibit art. Gallery-like lighting and viewing-space is interwoven within the architecture of this residence. A rectangular entry gallery exhibiting a sculptural-wall in dark wood embraces the visitors. An art-wall exhibits a mural by Julian Opie and a translucent glass-wall brings natural light into the entry area. This material composition continues through out the apartment creating a special continuity and visual connectivity.

Most furniture is sculptural and a work of art, like the coffee table. A floating glass cube supported by series of organic shaped salvaged wood by John Houshmand was specifically commissioned for this residence. A long rectilinear chandelier in the dining room is from the Swarovski-Crystal Palace collection, complementing a white lacquered cabinet cantilevered from the wall. In the kitchen the cabinets are in zebrawood, with a wall of stainless steel containing the ovens and refrigerator. White statuary marble covers accent walls and eating counters. The Family room acts as a media center and has a baby grand piano. Next to the family room is a private hall with a billiard table in the center and art on all walls. The entrance to all bedrooms is through this private hall.

Finally, the master suite has a sleeping area, a sitting area, and a work station/desk area all in one space. The centerpiece of the room is a lime stone bench and TV holder separating and connecting the different spaces at the same time. the master bathroom is in Limestone with steps and a white pebble wall creating a zen, spa like space, for a moment of peace, relaxation, and tranquility.