This 3500 sq. ft. townhouse was originally built in 1885 and is located in a picturesque pocket of Victorian row houses. Occupied by one family for more than thirty years it was in a desperate need of complete renovation.

Respecting the context of the Victorian architecture of the street the building’s facade is preserved and kept. Behind this facade the building was completely gutted. On the garden side a new glass-facade replaced the typical brick wall with small windows. The garden was lowered to be on the same level as the basement. An additional 4th floor was added on top to be used as a studio and office/work space.

Similar to typical Manhattan row houses one enters the building on the parlor floor. Behind a translucent glassed entry area is the living room with a warm limestone floor and a fireplace. A rusted-steel and glass bridge connects the living area to a display/shelving corner, hovering over a two story dining area below. The main element of this space is a metal and limestone stair connecting to the upper and lower floors creating a visual, physical, special movement and acting as a sculpture in the space.

At the lower level there is a family loft space with a large kitchen, eating counter, dining table, and opening to the garden. This large open space with a polished concrete floor and sliding glass walls is where the family spends most of their time. A large crystal chandelier hangs in the dining area connecting the living and dining spaces.

The second floor is the children's bedrooms with connecting hallway as a play area. The third floor is the master bedroom with a fireplace and a bathroom sculpted out of stone. Finally on the 4th floor is the studio/home office with a large skylight flooding it with light and a terrace offering views of skyline and the Central Park. This is where finally the owners can sit in peace, meditating and organizing their next day activities.